úterý 23. června 2009

Valuebetting

Jak zjistit value ve vypsaném kursu?? To je samozřejmě největší problém, který rozhoduje o úspěchu či neúspěchu v tomto oboru. Value, neboli hodnota, představuje odchylku reálného kursu (neboli fair kursu) od kursu vypsaného bookmakerem, dále jen "bm" (zaměstnancem sázkové kanceláře, který ma na starosti vypisování kursů). Našim cílem je najít zápas, ve kterém se bookmaker spletl a odchýlil se od fair kursu. K tomu samozřejmě potřebujeme dobrý odhad a fair kurs zkusit zjistit také.
Podstata sázení tedy není tipovat správné výsledky zápasů, ale soupeřit s bm v lepším odhadu na výsledek zápasu. Pokud bm udělá chybu, je třeba jí tvrdě trestat, k tomu nám slouží i správný moneymanagement, neboli hospodaření s penězi.

Ideální příklad popsání valuebettingu lze uvést na hodech mincí. Teoreticky, pokud hodíte 1000x mincí, bude výsledek 500x pana, 500x orel. Ve skutečnosti to tak nejspíš nebude, ale čím více pokusů provedete, tím více se bude výsledek na jednu stranu mince blížit 50%.
Teď si uvědomte, že vám na výsledek každého hodu někdo vypíše kursy. Vy si vsadíte 100x za sebou na orla za kurs 1.9, každou sázku po stokoruně. Pokud ze sta pokusů padne orel 50x, bude vaše výhra 9000, ale vsazená částka je 10000 kč. Znamená to tedy, že na stech tiketech se vsazeným lehkým podkursem, jste prohráli 10% celkové vsazené částky.
Naopak pokud by jste našli člověka, který by vám nabídl na stejnou příležitost kurs 2.1, byly by jste při stu stejných sázek 500 kč v zisku. Váš vklad by byl o 10% navýšen, protože jste vsázeli desetiprocentní value.
Naopak pokud by jste našli člověka, který by vám nabídl na stejnou příležitost kurs 2.1, byly by jste při stu stejných sázek 500 kč v zisku. Váš vklad by byl o 10% navýšen, protože jste vsázeli desetiprocentní value.

Naprosto stejné je to i v sázení na sportovní sázky. Pokud budete dlouhodobě přesnější než bookies, budete ziskoví. Výše vašeho zisku bude odvislá od výše value, které budete sázet, ale i od správné strategie moneymanagementu.
Value vůbec nezávisí na výši kursů, jak si mnozí myslí. Hodně lidí má zafixovaný valuebetting, jako sázení ne nesmyslně vysoké kursy. To ale vůbec není pravda. Value vám může ležet na kursu 1.3 stejně jako na kursu 6.0. Rozdíl ve value , pokud máte real a fair kursy 1.3-1.1 a 6.0-5.0 je skoro stejný (20%).

Odhadnout ale správně value je věc dlouholetého tréninku a znalosti tipované ligy či sportu. Bohužel je ale tato dovednost základním stavebním kamenem ziskového sázení, takže se bez ní sázkař jen těžko dokáže obejít. Pokud se ale přes tuto metu dostane, připojí k tomu i dobře zvládnutý moneymanagement, může se těšit na opravdu zajímavé výdělky.

Žádné komentáře:

Okomentovat