úterý 23. června 2009

Money management

Money management (dále jen MM) je při sázení jedna z nejdůležitějších věcí. Správný MM vás může dostat do velice hezkých plusových čísel, i když nebudete mít takovou úspěšnost trefených tipů. Ve zkratce se jedná o správné hospodaření s penězi, vhodnou výši sázek apod.

Zkušení sázkaři mají vyčleněnou část peněz, která jim k sázení slouží. Tato vymezená suma se nazývá bank. Do banku by se nemělo sahat, ale měly by se o něm vést podrobné statistiky, stejně jako o všech vsazených tiketech. Předpokládám, že sázkaři, kteří teprve začínají, nebudou mít bank v řadu deseti či statisíců. Proto pro ně nebudou platit tak striktní pravidla, jako by platila pro tyto sumy.
V takovém banku obecně platí, že maximální vsazená částka by neměla být větší než 2% banku. Tato zásada se dá ale opravdu uplatnit až při vyšších sumách. Nějakou horní hranici by si ale měl každý určit a držet se jí. Takovou částku používat opravdu pro tipy, kde je vidina velikého value.

Nejdůležitější věc: správné určení vkladu v závislosti na velikosti value. Hodně lidí sází stylem, každý tiket za kilo apod. To je ale veliká chyba. Dost těchto lidí by klidně mohlo být v sázení v plusu, ale jejich nulový MM je stáhne do červených čísel.

Dejme tomu, že moje maximální sázka (stake) je 5000 kč. Tato cifra je ale opravdu až horní hranice nad kterou nejdu. Vyberu si zápas, kde bookmaker vypsal kurs 1.8 , já ale vidím jako fair kurs 1.65 … tzn že value je v tomto případě něco kolo 9%. Můj názor je value pod 10% nesázet, ale dejme tomu že se rozhodnu vsadit. Value je minimální, takže já bych se v tomto případě rozhodnul vsadit max. do 500 kč.
Pokud by ale bookmaker vypsal na stejný zápas kurs 2.2 , už by to oproti mému odhadovanému fair kursu 1.65 bylo value přes 33% a to už bych vsadil dejme tomu za 2000.
Pokud by náhodou bookmaker zešílel a vypsal kurs třeba 3.5, bylo by value 112% a to už by byl důvod k těm nejvyšším sázkám. Takové ohromné value se nám naskytne opravdu jen jednou za čas a je potřeba ho náležitě využít.

Mnoho lidí sází právě naopak. I když ví, že hráč nebo tým je v zápase favorit, sází raději nižší kursy za větší obnos. Pokud ale narazí na větší kurs, zaleknou se a raději vsadí za méně peněz.

Nad rámec money managementu spadají vyjimečně situace, jako je například sure bet, nebo fixed zápasy. Tam už musí každý vyhodnotit situaci sám. Musí posoudit důvěryhodnost zdroje u fixed, spolehlivost sázkových kanceláří u sure betů atd.

Sure bet = zápas vypsaný v různých sázkových kancelářích, kde v jedné vsadíte na soupeře A, ve druhé na soupeře B. Rozdílný pohled na výsledek zápasů a podle toho vypsané kursy vám při správném rozložení vkladu vynesou jistý zisk, ať zápas dopadne jakýmkoliv výsledkem.
Fixed match = předem domluvený zápas (připluli kapříci)

Žádné komentáře:

Okomentovat