úterý 23. června 2009

Typy sázek

Téma, o kterém bych se chtěl trochu rozepsat, jsou typy sázek, které lze v kursovém sázení na sport sázet. Typy sázek se v našich SK a zahraničních (internetových) SK trochu liší, ale v podstatě jsou si hodně podobné.

1 X 2
Základní druh sázek, který je jak v našich, tak internetových sázkových kancelářích. Sázíte na výhru domácích, remízu, nebo výhru hostí. Ve sportech kde nemůže dojít k remíze, je zápas vypsán pouze dvěma kursy 1 a 2. Většinou se tento typ sázek vypisuje na základní hrací dobu + nastavení. Pokud dojde zápas do prodloužení, výsledek se bere jako remíza.

1X, X2, 12
Tzv. dvojtipy. Sázkař ve skutečnosti podává 2 tipy v jedné sázce. Pokud vsadí 1X, jeho sázka je výherní za předpokladu, že domácí mužstvo vyhraje, nebo zápas skončí remízou. Pokud domácí tým prohraje, je sázka ztracena.

MONEYLINE
U tohoto druhu sázky jsou pouze 2 možné druhy tipů, 1 a 2. Hodně oblíbený druh sázek na internetu u baseballu, hokeje, basketbalu apod. Klasická sázka na domácí nebo hosty. Pokud dojde k remíze, je zápas vyhodnocen v souladu s pravidly sázkové kanceláře. Většinou se ale započítává výsledek prodloužení. Pokud ne, je vrácen vklad.

UNDER / OVER
Sázky, kde je rozhodující počet gólů (bodů, setů apod.) které padnou v zápase. Nejdůležitější je u této sázky vypsaná hranice. Pokud sázíte v fotbale tip over 2.5, vyhrajete pouze, pokud padne 3 a víc branek. Pokud sázíte v basketbale under 160.5 bodů, tip je výherní pouze pokud padne 160 bodů a méně.
Hranice ale může končit i přesným počtem gólů (bodů, setů…). Pokud budete sázet under 2.0, tip je výherní pouze pokud padne 1 nebo žádný gól. Pokud padnou 2 góly, je sázkaři vrácen vklad. Pokud je takový zápas v akumulované sázce, je výsledný kurs vydělen kursem tohoto tipu.

DNB
Dnb neboli draw no bet. Sázková příležitost, ve které se sází na vítězství domácích, nebo hostů. Pokud ale dojde k remíze, je sázkaři vrácen vklad.

HANDICAP
Klasický evropský handicap, označovaný jako HCP, je nejčastěji využíván ve fotbale. Opět je zde velice důležitá hranice, na který je handicap vypsán. Nejčasteji bývá HCP –1. Tento handicap označuje to, že outsider, proti kterému je handicap vypsán, začíná zápas s jednogólovým náskokem. To znamená že pokud vsadíme na favorita v HCP –1, musí vyhrát alespoň o 2 branky, aby byla sázka výherní.
Pokud bude vypsán HCP –2, musí favorit vyhrát alespoň o 3 branky atd.
V tomto handicapu lze také sázet na outsidery. Pokud vsadíte na HCP+1, má tým naopak jednogólový náskok a může prohrát o jeden gól, aby byla sázka výherní.

HALF TIME
Naprosto stejný typ sázek jako 1X2, pouze s tím rozdílem, že se počítá výsledek v polovině zápasu.

HALF TIME / FULL TIME
V tomto typu sázek se tipuje výsledek v poločase a na konci zápasu. To znamená, že váš tip bude ve stylu X/1. Na konci prvního poločasu tedy tipujete remízu, ale na konci celého zápasu výhru domácích. Aby byla sázka výherní, musí vyjít oba tipy.
Velice podobná sázka je half time or full time. Zde sázíte na jeden tým a stačí, pokud vyhraje poločas, nebo celý zápas.


SPECIÁLNÍ SÁZKY
Další typy sázek už jsou tzv. sázky speciální. Sázet se dá na počet karet v zápase, přesný výsledek zápasu, střelce branek, jestli tým vstřelí branku nebo ne apod. Nabídka je opravdu velice nepřeberná a některé sázkové kanceláře mají na jeden zápas vypsaných desítky příležitostí. Tyto sázky ale nemá cenu konkrétně rozepisovat, protože je vcelku jasné jak fungují a jakým stylem se sází.

Žádné komentáře:

Okomentovat